
Gdy nadchodzi wiosna i wszystko budzi się do życia, dni robią się coraz dłuższe a temperatury wyższe przychodzi również czas na to, co w sezonowej kuchni najpyszniejsze – czyli nowalijki. Młode warzywa, które ukazują się po raz pierwszy w danym roku są bogate w witaminy i substancje odżywcze ale przede wszystkim stanowią bogactwo kolorów, smaków i aromatu.
Nowalijki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni i możemy przyrządzić z nich wiele pysznych potraw dla całej rodziny. Do nowalijek zaliczamy warzywa takie jak sałata, pomidory, rzodkiewki, ogórki, marchewkę, szczypiorek czy cebulę dymkę. Należą do nich także młode buraczki wraz z liśćmi i korzeniem czyli tak zwaną botwiną.
Botwinę z powodzeniem wykorzystamy do sałatek, chłodników i barszczu. Jest ona również głównym składnikiem zupy mającej taką samą nazwę. Botwinka to prawdziwa gwiazda wśród nowalijek i możemy ugotować ją sezonowo, właśnie wiosną. To zupa, którą docenią wszyscy miłośnicy zdrowej i smacznej kuchni.
Składniki i przepis
Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować:
- trzech pęczków młodej botwinki,
- trzech młodych marchewek,
- czterech ziemniaczków,
- litr bulionu warzywnego,
- czterech ugotowanych na twardo jajek,
- mały pęczek koperku,
- dwóch łyżek masła klarowanego,
- czterech łyżek śmietanki 30%,
- łyżeczkę mąki pszennej,
- trzech łyżek soku z cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- płaską łyżeczkę cukru,
- ćwierć płaskiej łyżeczki pieprzu.
Botwinkę, marchewkę, ziemniaki i koperek myjemy i płuczemy pod bieżącą wodą. Marchewki i ziemniaki obieramy a także kroimy (marchewki w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę). W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego a następnie wrzucamy warzywa i podsmażamy przez dziesięć minut bez pokrywki.
Łodygi i liście botwinki siekamy, buraczki obieramy i kroimy w ćwiartki.
Poszatkowaną botwinkę i buraczki wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami, wlewamy doń litr bulionu. Całość mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małej mocy przez dwadzieścia minut.
Po upływie czasu dodajemy poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny i pozostałe przyprawy (pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, ćwierć płaskiej łyżeczki pieprzu). Zupę mieszamy i zagotowujemy.
Cztery łyżki śmietanki mieszamy wraz z łyżeczką mąki pszennej. Otrzymaną mieszankę wlewamy do zupy najlepiej przez małe sitko.
Zupę podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Smacznego!