reklama

Gdy nadchodzi wiosna i wszystko budzi się do życia, dni robią się coraz dłuższe a temperatury wyższe przychodzi również czas na to, co w sezonowej kuchni najpyszniejsze – czyli nowalijki. Młode warzywa, które ukazują się po raz pierwszy w danym roku są bogate w witaminy i substancje odżywcze ale przede wszystkim stanowią bogactwo kolorów, smaków i aromatu.

Nowalijki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni i możemy przyrządzić z nich wiele pysznych potraw dla całej rodziny. Do nowalijek zaliczamy warzywa takie jak sałata, pomidory, rzodkiewki, ogórki, marchewkę, szczypiorek czy cebulę dymkę. Należą do nich także młode buraczki wraz z liśćmi i korzeniem czyli tak zwaną botwiną.

Botwinę z powodzeniem wykorzystamy do sałatek, chłodników i barszczu. Jest ona również głównym składnikiem zupy mającej taką samą nazwę. Botwinka to prawdziwa gwiazda wśród nowalijek i możemy ugotować ją sezonowo, właśnie wiosną. To zupa, którą docenią wszyscy miłośnicy zdrowej i smacznej kuchni.

Składniki i przepis

Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować:

  • trzech pęczków młodej botwinki,
  • trzech młodych marchewek,
  • czterech ziemniaczków,
  • litr bulionu warzywnego,
  • czterech ugotowanych na twardo jajek,
  • mały pęczek koperku,
  • dwóch łyżek masła klarowanego,
  • czterech łyżek śmietanki 30%,
  • łyżeczkę mąki pszennej,
  • trzech łyżek soku z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • płaską łyżeczkę cukru,
  • ćwierć płaskiej łyżeczki pieprzu.

Botwinkę, marchewkę, ziemniaki i koperek myjemy i płuczemy pod bieżącą wodą. Marchewki i ziemniaki obieramy a także kroimy (marchewki w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę). W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego a następnie wrzucamy warzywa i podsmażamy przez dziesięć minut bez pokrywki.

Łodygi i liście botwinki siekamy, buraczki obieramy i kroimy w ćwiartki.

Poszatkowaną botwinkę i buraczki wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami, wlewamy doń litr bulionu. Całość mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małej mocy przez dwadzieścia minut.

Po upływie czasu dodajemy poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny i pozostałe przyprawy (pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, ćwierć płaskiej łyżeczki pieprzu). Zupę mieszamy i zagotowujemy.

Cztery łyżki śmietanki mieszamy wraz z łyżeczką mąki pszennej. Otrzymaną mieszankę wlewamy do zupy najlepiej przez małe sitko.
Zupę podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo.

Smacznego!

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.