Kolacja walentynkowa to zwieńczenie dnia pełnego miłości wobec partnera. Co na nią przyrządzić, aby stała się one wstępem do romantycznego wieczoru spędzonego ze swoją drugą połową?

Kurczak zapiekany z brokułami i migdałami

Na początek proponujemy kurczaka zapiekanego z brokułami i migdałami. Jak przyrządzić to danie? Po pierwsze musimy wykonać ziołową zaprawę. W tym celu trzeba użyć takich składników jak curry, bazylia, kurkuma, gałka muszkatołowa, oregano, pieprz, sól, ostra i słodka papryka czy liście laurowe. Należy też dodać odpowiednią ilość oleju – adekwatną do mięsa – i ocet winny.

Mięso w takiej zaprawie powinno posiedzieć około dwie godziny. Następnie trzeba zblanszować w gorącej wodzie brokuły. Potem musimy ułożyć zarówno mięso, jak i brokuły w odpowiednim naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni). Tam nasze naczynie powinno znajdować się około godzinę.

W oczekiwaniu na wyjęcie warto uprażyć na suchej patelni plasterki migdałów, aby się odpowiednio zarumieniły. Trzeba dodać, że na kilka minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika należy posypać jego zawartość plastrami sera pleśniowego, żeby zdążył się roztopić. Z kolei na chwilę przed podaniem warto posypać mięso garścią prażonych migdałów. Wszystko powinno smakować rewelacyjnie!

Postaw na afrodyzjaki

Pomysł na przygotowanie krewetek na walentynkową kolację
Doskonały pomysł na walentynkową kolację – krewetki!

W dniu zakochanych nie powinno też zabraknąć miłosnych afrodyzjaków. Daniem, które je umiejętnie przemyci będą sakiewki z pikantnym makaronem i krewetkami.

Na początek należy drobno posiekać czosnek i chili. Następnie trzeba wlać olej na patelnię. Wtedy przystępujemy do podsmażania czosnku i chili – do momentu aż będą szkliste. Dodajemy obrane krewetki i krótko je smażymy – trzeba pilnować, aby ich nie przeciągnąć. W dalszej kolejności trzeba dodać obrane pomidory (lub zamienniki z puszki) i wszystko dokładnie wymieszać. Potem wystarczy dodać pokrojone świeże liście pietruszki.

Co dalej? Makaron ugotowany al dente należy wymieszać z sosem i doprawić go do smaku pieprzem. Następnie trzeba nałożyć to na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia. Końcowa faza to posypanie serem. Potem już tylko należy je zawiązać i wstawić do nagrzanego (do 180 stopni) piekarnika i piec przez około 15–20 minut.

Coś na deser

Dobra kolacja bez deseru? Nie można sobie na to pozwolić. W Walentynki warto postawić na akcenty związane z miłością. W związku z tym idealną propozycją będzie tort w kształcie serca. Trzeba jednak pamiętać, że za jego zrobienie należy wziąć się już dzień wcześniej, aby mógł on sobie spokojnie posiedzieć przez noc w lodówce. Czego się jednak nie robi dla ukochanej osoby?

Pierwszą czynnością powinno być ubicie piany z białek z cukrem – na sztywno. Należy dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy (lub aromat). Wszystko to należy miksować na niskich obrotach. Następnie trzeba wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia (tylko na dnie) i wyłożyć ciasto. Potem należy to wstawić do nagrzanego (do 180 stopni) piekarnika i piec przez około 35 minut.

Wystudzony biszkopt warto podzielić na trzy części, a z papieru trzeba wyciąć kształtne serce. Potem należy przyłożyć wzór do biszkoptu i powtórzyć czynność. Kolejnym etapem jest ubicie śmietany wraz z cukrem pudrem – na sztywno. Następnie trzeba dodać ser i wystudzoną żelatynę, a całość wymieszać.

Przechodzimy do kolejnej czynności. Jest nią nałożenie pierwszej części biszkoptu, który warto precyzyjnie nasączyć sokiem z cytryny zmieszanym z wodą. Na tę warstwę trzeba położyć dżem oraz krem. Potem dajemy kolejny biszkopt, który nasączamy, a także kładziemy dżem i krem. Trzeci biszkopt należy tylko i wyłącznie nasączyć oraz posmarować kremem. Warto też posmarować boki tortu i je odpowiednio udekorować oraz odpowiednio zaakcentować kształt serca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona jest zabezpieczona filtrem antyspamowym Google reCAPTCHA (obowiązują zasady prywatności i zasady użytkowania).