Rośliny, w tym zioła, fascynują wiele osób, jednak nie każdy posiada ogród, w którym można by je było uprawiać. Na szczęście istnieje wiele roślin, które najlepiej rosną w doniczkach, gdyż posiadają one mało rozbudowany system korzeniowy. Gatunki te możesz więc hodować w domu na parapecie lub ewentualnie na balkonie czy na tarasie. Staną się one nie tylko cennymi przyprawami w Twojej kuchni, ale będą również naturalnymi lekami, które zawsze będziesz mieć pod ręką.

Jak zacząć uprawiać zioła w doniczce

Uprawa ziół w doniczkach jest znacznie łatwiejsza niż w przypadku wysadzania ich bezpośrednio do gleby. Łatwiej o nie dbać i chronić je przed chorobami i szkodnikami. Jednocześnie trzeba pamiętać też o kilku ważnych zasadach.

Przede wszystkim wszystkie doniczki powinny mieć dziurki. Niestety, ciężko kupić dziś doniczki z dziurkami i często trzeba robić je samemu. Obowiązkowym dodatkiem do takich doniczek są spodki, których głębokość powinna wynosić około 5 cm, jeżeli doniczki są duże. W przypadku małych doniczek głębokość 2-3 centymetry będzie wystarczająca.

Zioła w doniczkach trzeba znacznie częściej podlewać niż te rosnące bezpośrednio w glebie, jednak trzeba też uważać, by z podlewaniem nie przesadzić. Na szczęście istnieje prosta zasada, dzięki której będziesz wiedzieć, kiedy podlać roślinę.

Świeżo zerwane zioła

Podlewanie ziół i pielęgnacja

Zioła podlewaj wtedy, jeżeli po włożeniu palca w ziemię stwierdzisz, że do głębokości 6 cm jest ona sucha. Roślinę podlewaj zawsze obficie, tak by woda wsiąkła w ziemię, a jej nadmiar zebrał się w podstawce doniczki. Po podlaniu należy nadmiar wody z podstawki wylać, a jeżeli doniczka jest duża i ciężka, najlepiej użyj do tego specjalnej pipety, jaką dostaniesz w wielu sklepach ogrodniczych.

Zioła w doniczce dobrze nawozić, by szybko rosły i by były bujne. W przypadku większości ziół, które zostaną zaprezentowane, najważniejszym makroelementem jest azot, który jest głównym budulcem chlorofilu. Możesz kupić więc bogaty w ten pierwiastek nawóz organiczny w postaci płynnej lub po prostu użyć zielonych części innych roślin – na przykład liści warzyw. Wystarczy, że raz na jakiś czas rozdrobnione liście i zielone części roślin umieścisz w doniczce i ostrożnie wymieszasz w niej ziemię lub wkopiesz je wgłąb niej. Uważaj przy tym, by nie uszkodzić rośliny, jeżeli ta już w doniczce rośnie. Pierwsze nawożenie najlepiej przeprowadzić jakieś 2 tygodnie przed posadzeniem ziół w doniczkach.

Ziemia w doniczkach nie powinna być też zbytnio ubita. Powinna ona być dość pulchna, by powietrze miało dopływ do korzeni. To pomoże między innymi przyjaznym bakteriom, które żyją w korzeniach niektórych roślin, przekształcając azot znajdujący się w powietrzu w związki, które stają się dla rośliny pożywieniem.

Nagietek lekarski – dodatek do sałatek i zioło pomagające w leczeniu chorób skóry

Nagietek lekarski to bardzo ceniona roślina, która bardzo dobrze rośnie w doniczce. Jej nasiona wysiewaj do doniczki w kwietniu. Nie ma on specjalnych wymagań co do poziomu kwasowości gleby. Powinien znajdować się on w najbardziej nasłonecznionym miejscu w domu.

Płatki nagietka służą przede wszystkim jako dodatek do sałatek, ale możesz ich użyć do sporządzania infuzji, czyli umieścić je na przykład w oleju lub miodzie, a także w alkoholu, by do płynów tych uwolniły się substancje czynne, które nie tylko wzbogacą smak płynów, ale również uzyska się w ten sposób oliwy, miody i nalewki lecznicze.

Płatki nagietka używane są przede wszystkim w naturalnym leczeniu i łagodzeniu objawów chorób skóry. Cenią je między innymi osoby cierpiące na atopowe zapalenie skóry czy łuszczycę. Na ich bazie można sporządzać też domowe kosmetyki, gdyż czynią one skórę piękniejszą.

Lawenda – roślina, której wcale nie uprawia się ciężko

Lawenda ma opinię rośliny, którą ciężko się uprawia i jest to po części prawda, ale tylko wtedy, gdy próbuje się to robić bezpośrednio w glebie. W dużej donicy lawenda zamienia się w bezproblemowe w uprawie zioło. Sieje się ją albo w okresie od września do października, albo też marcu i kwietniu.

Jest ona rośliną ciepłolubną, która wymaga sporej ilości światła słonecznego. Ziemia, w której się ją sadzi, powinna być lekko zasadowa. Absolutnie nie powinno się jej sadzić w glebie kwasowej, w której nie będzie ona się odpowiednio rozwijać, a jej właściwości lecznicze zostaną znacznie osłabione. Do tego lawendy nie należy zbyt obficie podlewać, a ziemia do jej uprawy powinna być luźna i dobrze napowietrzona.

Posiada ona (a konkretnie jej kwiaty) przede wszystkim korzystne działanie na skórę i stosuję się ją na skaleczenia, otarcia, a także na rozmaite stany zapalne skóry, włączając w to atopowe zapalenie skóry i łuszczycę. Dodatkowo lawenda działa silnie przeciwwirusowo, pomagając pozbyć się na przykład brzydkich plam na ustach przy ataku opryszczki.

Wystarczy zrobić papkę z kwiatu lawendy, którą można też wymieszać na przykład z miodem, maścią propolisową, czy z nierafinowanym olejem kokosowym – każda z tych substancji również działa przeciwwirusowo, dzięki czemu osiągnięty zostaje efekt synergii.

Dodatkowo lawenda działa silnie uspokajająco i nasennie, a do tego pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi.

W kuchni lawenda stosowana jest między innymi do aromatyzowania mięs, świetnie komponując się też z rybami, ale powstają z jej dodatkiem także wspaniałe desery. Jako przyprawę stosuje się zarówno kwiaty, jak i liście, które są jednak mniej aromatyczne. Pobudza ona trawienie, więc dobrze dodać ją do tłustych potraw mięsnych, by uniknąć uczucia ciężkości w układzie pokarmowym. Do tego łagodzi ona wzdęcia.

Tymianek – potężny sprzymierzeniec w walce z drobnoustrojami

Popularnym ziołem, które świetnie rośnie w doniczce, jest tymianek, który jest bardzo ceniony zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Jego olejek eteryczny zawiera między innymi tymol, który ma działanie silnie przeciwdrobnoustrojowe.

Idealna ziemia do uprawy tymianku powinna być żyzna, luźna, lekko piaszczysta, bogata w wapń i lekko zasadowa. Można ją wzbogacić ją w wapń, ubijając na proszek w moździerzu skorupki jajek i dodając je do doniczki. Nasiona tymianku wysiewa się do doniczki w okresie od kwietnia do maja.

Tymianek ma przede wszystkim bardzo silne właściwości przeciwbakteryjne, a jednocześnie też bardzo ułatwia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Regularne dodawanie go do potraw znacznie usprawni działanie układu pokarmowego i zapewni Ci zgrabniejszą sylwetkę, jeżeli oczywiście będziesz się też trzymać innych zasad zdrowego żywienia.

Tymianek w kuchni stosowany jest przede wszystkim do przyprawiania mięs i ryb, a także zup i sosów. Jest też ważnym składnikiem tradycyjnej włoskiej pizzy. Doskonale komponuje się także z roślinami strączkowymi, a więc możesz nim przyprawić na przykład fasolkę po bretońsku, a także grochówkę.

Rozmaryn – zioło, które nie tylko wzbogaca smak mięs, ale również poprawia prace układu nerwowego i krwionośnego

Do czego używać rozmarynu w domu?

Rozmaryn to tradycyjne zioło, chętnie używane w polskiej kuchni. Jednocześnie jest on bardzo łatwy w uprawie. Rozmaryn najlepiej rośnie w glebie piaszczystej i jednocześnie zasadowej. Nie lubi on bardzo zbyt intensywnego podlewania, dlatego trzeba tu bardzo uważać. Dobrze co jakiś czas do ziemi w doniczce dodawać ubite na proszek skorupki jajek, które uczynią glebę bardziej zasadową. Nasiona rozmarynu najlepiej siać w kwietniu i w maju.

Zioło to służy przede wszystkim do doprawiania mięs i mięsnych sosów. Dawniej dodawano go do nich obficie, gdyż znacznie usprawnia on proces trawienia, eliminując uczucie ciężkości w żołądku i w wątrobie. Dzięki niemu układ pokarmowy łatwiej radzi sobie z trawieniem tłuszczów.

Dodatkowo rozmaryn jest też bardzo korzystny dla układu krwionośnego, dlatego w medycynie ludowej i we współczesnej fitoterapii używa się go między innymi do naturalnego leczenia zaburzeń erekcji. W medycynie ludowej uważany jest on również za afrodyzjak, co zostało poparte współczesnymi badaniami.

Rozmaryn dobrze też działa na pamięć i na koncentrację, działając na umysł odświeżająco i energetyzująco, usuwając objawy mentalnego zmęczenia.

Bazylia — potężny sprzymierzeniec w walce o zdrowy układ pokarmowy

Bazylia to kolejne bardzo łatwe w uprawie zioło, które z sukcesem możesz uprawiać w doniczce na parapecie. Wymaga ona stanowiska dobrze nasłonecznionego. Wymaga ona bardzo żyznej gleby próchniczej, która musi być do tego spulchniona i napowietrzona, lekko kwasowa.

Jak można używać bazylii?

Bazylia wymaga sporej ilości wilgoci, a ziemia w doniczce powinna być stale wilgotna, ale nie mokra. Powinna ona w dotyku przypominać wyciśniętą gąbkę. Bazylię najlepiej wysiewać w marcu i kwietniu, a do tego powinno się ją regularnie nawozić.

Roślina ta silnie pobudza trawienie, a jednocześnie charakteryzuje się silnym działaniem przeciwbakteryjnym, stąd często bywa stosowana na przykład przy domowym leczeniu zatruć pokarmowych, a także przy uczuciu ciężkości w wątrobie i żołądku.

Bazylia ma smak jednocześnie słodkawy, lekko ostry i korzenny. Jest ona podstawą dań kuchni włoskiej i stanowi bardzo ważny składnik pesto. Jest ona też ważnym składnikiem wielu dań kuchni indyjskiej i jednym z najważniejszych ziół w medycynie ajurwedyjskiej. Doskonale komponuje się ona z rozmaitymi mięsami, ale także i z daniami wegetariańskimi, szczególnie tymi, w których obecne są pomidory i papryka.

Świeże zioła w domu – docenisz ich smak i zapach!

Hodując wymienione wyżej zioła w doniczkach, zachwycisz rodzinę i gości wspaniałym smakiem potraw, a dodatkowo zadbasz o zdrowie swoje i swojej rodziny. Przekonasz się też, że suszone przyprawy nijak się mają do świeżych liści, najlepiej ściętych bezpośrednio przed dodaniem ich do potrawy. Świeże liście charakteryzują się też o wiele większą zawartością cennych olejków eterycznych, posiadając pełen potencjał leczniczy danej rośliny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona jest zabezpieczona filtrem antyspamowym Google reCAPTCHA (obowiązują zasady prywatności i zasady użytkowania).