reklama

Przebojem noże ceramiczne podbiły polskie kuchnie. Mają wiele zalet. Są lekkie, estetyczne i niesamowicie ostre. Jednak niewłaściwie traktowane mogą szybko stracić swoje doskonałe właściwości, a nawet ulec całkowitemu zniszczeniu. O czym trzeba pamiętać, aby nóż ceramiczny służył długo i bezproblemowo?

Używaj ostrożnie

Nóż ceramiczny jest niezwykle twardy, ale (niestety) dość kruchy. Oczywiście to solidne narzędzie, ale jego niska elastyczność powoduje, że gdy nóż taki nieopatrznie upuścimy na podłogę, dość łatwo może się połamać. Nóż takie nie nadaje się już wówczas do naprawy.

Uważaj na twarde przedmioty i produkty

W większość produktów spożywczych nóż ceramiczny wchodzi jak w masło. Niestety, gdy spróbujemy go użyć do pokrojenia czegoś twardszego, możemy go dość szybko stępić, a w skrajnych przypadkach nawet wyszczerbić. Dlatego nożem ceramicznym nie kroimy produktów zmrożonych, a już na pewno nie kroimy mrożonego mięsa. Możemy zapomnieć też o otwieraniu nim puszek. Szkoda noża.

Odpowiednia deska do krojenia

Modne i eleganckie deski szklane niestety w przypadku noża ceramicznego muszą pójść w odstawkę. Polecane są zwykłe drewniane deski, ewentualnie deski plastikowe. Na nich nóż będzie się tępił bardzo powoli i posłuży długo.

Myj ręcnzie

Choć zmywarka to bardzo wygodne rozwiązanie, to nie jest to najlepszy wybór, aby wymyć nóż ceramiczny. Wysoka temperatura, długie przebywanie w wodzie i detergenty nie wpływają dobrze na żywotność noża. Również z uwagi na jego stosunkowo dużą kruchość lepiej darować sobie zmywarkę. Nóż ceramiczny czyścimy miękką ścierką lub gąbką, nigdy druciakiem. Nóż czyścimy też zaraz po użyciu. Przechowywanie brudnego noża również mu nie służy. Na szczęście noże ceramiczne należą do niezwykle łatwych w czyszczeniu.

Kontroluj ostrość

Noże ceramiczne wprost słyną ze swej ostrości. Jak każdy nóż z czasem jednak się tępią. Przy prawidłowym użytkowaniu jest to proces bardzo powolny, ale nieunikniony. Pilnujmy, by nie doprowadzić do całkowitego stępienia ostrza. Gdy zauważamy pierwsze oznaki tępienia, lepiej od razu naostrzyć taki nóż. Niestety, zwykła ostrzałka do noży tu nie wystarczy. Noże ceramiczne ostrzymy wyłącznie kamieniami diamentowymi.


Choć dbanie o nóż ceramiczny może wydawać się trudne, dość szybko wyrabiamy sobie właściwe nawyki. Odpowiednio traktowany nóż ceramiczny odwdzięcza się trwałością i niezwykłą ostrością.

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.