Pierogi są sztandarową potrawą polskiej kuchni: łatwe w przygotowaniu oraz przechowywaniu, ponadto występują w bardzo wielu wersjach smakowych. Każdy znajdzie swoje ulubione. Pierogi znajdziemy jednak nie tylko w naszej rodzimej kuchni, bardzo chętnie przyrządzają je również mieszkańcy innych krajów.

W ostatnich dniach wielką popularnością cieszą się pierogi ukraińskie. To danie bardzo smaczne, zaś do jego przyrządzenia wykorzystamy tradycyjne składniki, które występują powszechnie zarówno w kuchni polskiej, jak i ukraińskiej. Nasze kraje mają ze sobą wiele wspólnego, te podobieństwa widać również w przepisach kulinarnych.

Przygotowanie ciasto na pierogi ukraińskie

Farsz składający się z sera półtłustego, cebuli oraz słoniny sprawi, że nasze pierogi będą bardzo pożywne i z powodzeniem zaspokoją nawet największy głód. Przyprawy oraz niewielka ilość miodu sprawią natomiast, że smak pierogów będzie szczególnie wyrazisty i wyjątkowy.

Składniki na pierogi ukraińskie

Do przygotowania ciasta będą potrzebne takie składniki:

  • trzy szklanki mąki,
  • trzy szklanki wrzątku,
  • łyżka oleju,
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i cukru.

Na farsz należy przygotować:

  • cztery ziemniaki,
  • cztery cebule,
  • sześć ząbków czosnku,
  • 400 g białego sera półtłustego,
  • 300 g słoniny,
  • trzy łyżki miodu,
  • łyżkę mielonego pieprzu oraz sól.
Składniki na pierogi ukraińskie

Przygotowanie pierogów ukraińskich

Przygotowanie pierogów zacznij od obrania ziemniaków, pokrojenia ich w mniejsze kawałki oraz ugotowania. Ziemniaki przecedź, ubij i odstaw do wystygnięcia. Dodaj ugnieciony biały ser.Słoninę drobno pokrój i wytop na patelni.

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na patelnię, całość smaż aż do uzyskania złotego koloru. Odstaw do przestygnięcia, po czym dodaj do ziemniaków i sera. Dopraw miodem, solą i pieprzem.

Pyszne pierogi ukraińskie

Wszystkie składniki na ciasto połącz i wyrabiaj razem, aż uzyskasz miękkie ciasto. Odstaw je na pół godziny, przykrywając wcześniej ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Na każde kółko nałóż porcję farszu i zlep brzegi. Przygotowane pierogi wrzucaj do gotującej się wody i gotuj aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona jest zabezpieczona filtrem antyspamowym Google reCAPTCHA (obowiązują zasady prywatności i zasady użytkowania).