Pierogi są sztandarową potrawą polskiej kuchni: łatwe w przygotowaniu oraz przechowywaniu, ponadto występują w bardzo wielu wersjach smakowych. Każdy znajdzie swoje ulubione. Pierogi znajdziemy jednak nie tylko w naszej rodzimej kuchni, bardzo chętnie przyrządzają je również mieszkańcy innych krajów.
W ostatnich dniach wielką popularnością cieszą się pierogi ukraińskie. To danie bardzo smaczne, zaś do jego przyrządzenia wykorzystamy tradycyjne składniki, które występują powszechnie zarówno w kuchni polskiej, jak i ukraińskiej. Nasze kraje mają ze sobą wiele wspólnego, te podobieństwa widać również w przepisach kulinarnych.
Farsz składający się z sera półtłustego, cebuli oraz słoniny sprawi, że nasze pierogi będą bardzo pożywne i z powodzeniem zaspokoją nawet największy głód. Przyprawy oraz niewielka ilość miodu sprawią natomiast, że smak pierogów będzie szczególnie wyrazisty i wyjątkowy.
Składniki na pierogi ukraińskie
Do przygotowania ciasta będą potrzebne takie składniki:
- trzy szklanki mąki,
- trzy szklanki wrzątku,
- łyżka oleju,
- po pół płaskiej łyżeczki soli i cukru.
Na farsz należy przygotować:
- cztery ziemniaki,
- cztery cebule,
- sześć ząbków czosnku,
- 400 g białego sera półtłustego,
- 300 g słoniny,
- trzy łyżki miodu,
- łyżkę mielonego pieprzu oraz sól.
Przygotowanie pierogów ukraińskich
Przygotowanie pierogów zacznij od obrania ziemniaków, pokrojenia ich w mniejsze kawałki oraz ugotowania. Ziemniaki przecedź, ubij i odstaw do wystygnięcia. Dodaj ugnieciony biały ser.Słoninę drobno pokrój i wytop na patelni.
Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na patelnię, całość smaż aż do uzyskania złotego koloru. Odstaw do przestygnięcia, po czym dodaj do ziemniaków i sera. Dopraw miodem, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na ciasto połącz i wyrabiaj razem, aż uzyskasz miękkie ciasto. Odstaw je na pół godziny, przykrywając wcześniej ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Na każde kółko nałóż porcję farszu i zlep brzegi. Przygotowane pierogi wrzucaj do gotującej się wody i gotuj aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!