Znowu to samo? Miało być jajko na miękko a wyszła paćka? Te na twardo mają zielono-niebieskie żółtko? Przeczytaj jak za każdym razem perfekcyjnie ugotować jajka na twardo bądź na miękko. Poznaj też kilka ciekawych tricków, które sprawią że skorupkę jajka obierzesz bez większego problemu oraz jajka nie popękają podczas gotowania.
Na początek należy dodać, że są one nie tylko pyszne ale także zawierają w sobie wiele składników odżywczych w tym w witaminy A, D, E, K i B12 oraz w składniki mineralne takie jak fosfor, wapń, potas, magnez i selen dlatego zdecydowanie warto często jadać posiłki z nimi w roli głównej.
Jajka kochamy jeść w wielu postaciach. Kultową pozycją są jajka z majonezem oprószone mieloną papryką, a także jajka faszerowane na różne sposoby, albo jako część pasty jajecznej do smarowania pieczywa.
Tak jak Tobie, kiedyś przyszło mi się zmagać z problemem w jaki sposób poprawnie przygotować jajka aby były dokładnie takie, na jakie mam ochotę. Po wielu nieudanych próbach w końcu nadszedł czas na długo oczekiwany sukces. Przejdźmy do rzeczy.
Jak długo gotować jajko na twardo?
Zapewne myślisz sobie „No jak to jak?! Trzeba jak najdłużej!”. No więc jednak nie należy gotować jajek dłużej niż trzeba, inaczej po obraniu i przekrojeniu jajek, żółtko ma na obwodzie zielono-niebieską poświatę, to znak, że jest przegotowane a to ma znaczący wpływ na smak jajek. Można powiedzieć, że nawet zaczną śmierdzieć.
Czas gotowania na twardo musi zostać odpowiednio dobrany względem wielkości jajka. Oznacza to, że należy je wcześniej sklasyfikować na małe (S), średnie (M) bądź duże (L) i w ten sposób dobrać długość gotowania jajka.
- Jaja w rozmiarze najmniejszym (s) gotujemy 8 minut,
- średnie 9 minut,
- zaś w przypadku jajka dużego – 10 minut.
Przed gotowaniem dodaj do wody łyżeczkę soli, dzięki temu łatwiej będzie obrać jajko ugotowane.
Po ugotowaniu garnek włóż do zlewu i wlej powoli do niego zimną wodę. To pozwoli wystudzić jajka optymalnie, aby skorupka nie popękała.
Czas gotowania jajek na miękko
Gotowanie jajek na miękko przysparza wielu problemów, jednak są one do okiełznania. Na sam początek najważniejszą rzeczą jest temperatura jajka, która po wyciągnięciu z lodówki powinna osiągnąć temperaturę pokojową zanim zanurzymy je w wodzie. To zmniejszy szansę na wystąpienie pęknięć podczas gotowania.
Kolejną kwestią jest podział rozmiaru jajka stanowiący kluczowy aspekt całego procesu. Podzielenie jajek na małe, średnie i duże pozwoli dać im szansę na równomierne gotowanie.
W tym wypadku czas pomagający nam w ugotowaniu perfekcyjnego jajka wynosi kolejno:
- 2 minuty aby ugotować jajko na miękko w rozmiarze S,
- 3 dla jajka w rozmiarze M
- i 4 minut w przypadku rozmiaru L.
Często ludzie lekceważą kwestie ich mycia przed samym włożeniem do wody. Twierdzenie, że jajka kurze w wrzącej wodzie pozbędą się wszystkich zarazków nie jest błędne ale dość ryzykowne. Zdecydowanie lepiej umyj je na samym początku, tylko wtedy możesz jeść jajka nie martwiąc się o swoje zdrowie.
Jak ugotować jajko idealnie?
Często pojawia się pytanie, czy metody gotowania jajek są sobie równe i czy pozwalają zachować składniki odżywcze znajdujące się w jajkach. Otóż musisz wiedzieć, że gotowanie gotowaniu jest nie równe i jajko ugotowane w inny sposób może mieć więcej bądź mniej wartości odżywczych.
W tym wypadku to właśnie jajka na miękko okazują się być lepsze dla Twojego zdrowia dając Ci więcej substancji odżywczych. Krótszy czas gotowania sprawi, że zachowają one mniej kalorii w przeciwieństwie do gotowanych na twardo, a w dodatku będą nie tylko bogatsze odżywczo ale również nieco smaczniejsze według wielu opinii.
Są to dwie metody gotowania jajek, które stosowane są od wieków. Dzięki temu tekstu wiesz już w jaki sposób poprawnie gotować jajka aby w późniejszej fazie nie mieć z nimi żadnych problemów. Chcesz gotować jajka jak najlepiej i cieszyć się ich smakiem nie mając trudności z obieraniem? Sprawdź też triki które pomogą Ci w idealnym ugotowaniu jajek.
Triki podczas gotowania jajek
Gotowanie jajek przysparza wielu problemów jak na przykład ich pękanie. Jest kilka sposobów, aby ułatwić sobie ich gotowanie i obieranie ze skorupki.
Jak gotować dużo jajek naraz
Czasami jajka gotujemy tak, że wkładamy ich maksymalnie dużo. To błąd. Wszystkie jajka gotujemy tak, aby zmieściły się na dnie garnka, nie powinny one leżeć jedno na drugim.
Krótko mówiąc musisz sprawić, że nie będą one zbyt ciasno poukładane i nie będą się obijać wzajemnie o siebie. W ten sposób unikniesz problemów z pękaniem podczas gotowania.
Jak gotować jajka aby nie pękały
Zimne jajka wyjęte z lodówki, należy wkładać do zimnej wody. Jeżeli włożymy zimne jajko do ciepłej lub gorącej wody, niemal natychmiast pęknie, dlatego warto poczekać kilkanaście minut, aby jajka nabrały temperatury wody i dopiero wtedy zacząć je gotować. Dlatego najlepiej przed gotowaniem, jajka wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy je na kilkanaście minut, aby nabrały temperatury.
Nierówno ugotowane jajka
Wydawało się, że idealnie ugotowałeś jajka. Kromka chleba jest już posmarowana masłem, zabierasz się do obierania jajka, a tam… wylewa się białko.
Zdarza się tak najczęściej, gdy wody do gotowania w garnku jest za mało. Aby jajka były równo ugotowane pamiętaj, aby wszystkie jajka były równomiernie przykryte wodą. Jeżeli kawałek skorupki wystaje ponad wodę, w tym miejscu jajko może nie mieć odpowiednio wysokiej temperatury, aby białko się ścięło.
Co zrobić, aby jajka łatwo się obierały?
Przed gotowaniem jajka należy także dodać do wody łyżeczkę soli. Jej dodanie znacznie obranie ugotowanych jajek będzie znacznie proste, a skorupka z łatwością odejdzie.
Pamiętaj także, że czas gotowania jajek liczmy od momentu gdy woda zacznie wrzeć.
Z kolei po ugotowaniu zanurz jajka w zimnej wodzie aby je lekko schłodzić, to z pewnością pomoże Ci w ich obieraniu.
Obieranie dużej ilości jajek na raz
Jak szybko obrać dużą ilość jajek? Możesz na przykład włożyć ugotowane jajka do plastikowego pojemnika, zamknąć pokrywkę i mocno kilka razy potrząsnąć, aby skorupka popękała.
Teraz zalej jajka zimną wodą i pozostaw na kilka minut. Woda wsiąknie w przestrzeń między skorupką a jajkiem i obieranie jajek będzie łatwe.
Zielona otoczka wokół żółtka
To częsty przypadek podczas gotowania jaj na twardo. Myślisz sobie, że nie ma różnicy jak długo będziesz gotował, bo „twardsze już nie będą”? Zapewne masz częściowo rację, jednak im dłużej gotujesz jajka, tym mocniej tracą walory smakowe. Takie jajko jest po prostu przegotowane.
Przegotowanie jajek nie służy ich smakowi. Żółto traci swoją kremową konsystencję z każdą minutą gotowania, a za tym staje się także mniej smaczne. Dodatkowo jajko może zacząć mocniej wydzielać z siebie nieprzyjemny siarkowy zapach.
Nierówno ugotowane jajka
Często słychać narzekanie, że jajka po przekrojeniu mają nierówno osadzone żółtko. Dzieje się tak dlatego, że wykorzystujemy proces gotowania na jednej stronie. Dlatego tak ważne jest, aby ugotować zarówno jajka połowę czasu na jednej stronie, a następnie przekręcić je na drogi bok.
Mimo iż ugotowanie jajka we właściwy sposób wydaje się trudne, to z tymi pomocnymi, a co najważniejsze przydatnymi trickami okaże się banalne.