Jedno z urządzeń domowych, które często zaniedbujemy pod względem sprzątania to piekarnik. Budzimy się, że należy go wyczyścić dopiero, wtedy gdy bród razi nas po oczach. Gdy kupujemy, nowy piekarnik to jest on czysty, lśniący i aż prosi się, aby go użyć. Więc oddajemy się ekscytacją kulinarnym i pieczemy pizzę, pieczywo, ciasteczka, beziki zapominając często o posprzątaniu go po każdym użyciu. Efekt jest taki, że po jakimś czasie nie mamy już ochoty na wypieki w mocno brudnym piekarniku. Całe szczęście są sposoby na to, aby doprowadzić piekarnik do stanu używalności.
Jeśli twój piekarnik jest lekko lub mocno zabrudzony to na jego wyczyszczenie istnieje, kilka sposobów są one domowe oraz ekologiczne.
MAGICZNA PARA
To pierwsze rozwiązanie, aby poradzić sobie z lekko przybrudzonym piekarnikiem. Do wykonania tego zabiegu potrzebne będą:
- naczynie żaroodporne,
- gorąca woda,
- oraz ścierka lub gąbka.
Naczynie napełnij gorącą wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140-160 stopni (termoobieg). Po upływie dziesięciu do piętnastu minut ostrożnie wyjmij naczynie.
Poczekaj, aż piekarnik przestygnie, a następnie wyczyść urządzenie, używając wilgotnej gąbki lub ściereczki.
SUPER PAPKA
To kolejne z rozwiązań tym razem na mocno przybrudzony piekarnik oraz jego szybę. Do stworzenia papki potrzebna będzie:
- nieduża miska,
- sól,
- woda,
- ocet
- oraz soda oczyszczona.
W miseczce umieść kilka łyżek sody oczyszczonej, octu spirytusowego, soli oraz wody i całość wymieszaj, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną papkę nałóż na cały piekarnik oraz jego szybę do nakładania substancji użyj gąbki.
Miejsca przypalone w piekarniku potraktuj mieszanką wcierając ją przy pomocy szczotki (ale ostrożnie!) dodatkowo delikatnie szorując powierzchnię. Dokładnie nałożoną papkę na wnętrze piekarnika oraz szybę pozostaw na piętnaście do dwudziestu minut.
Po upływie tego czasu przystąp do rozcierania mieszanki, możesz użyć do tego gąbki lub szczoteczki. Gdy zobaczysz, że brud zacznie, ustępować możesz zacząć usuwać papkę przy pomocy ściereczki nasączonej wodą z octem.
EXTRA POSYPKA
Jest idealnym rozwiązaniem nie tylko do wyczyszczenia ścian piekarnika, lecz również znajdujących się wewnątrz jego blach, kratki oraz różna. Extra posypka to nic innego jak sól, której używamy na co dzień w kuchni.
Zwilżone ściany piekarnika oraz rożen, blachy i kratki posyp dokładnie solą, a następnie włącz piekarnik i rozgrzej, do momentu aż sól zbrązowieje. Następnie dokładnie wyczyść piekarnik oraz dodatkowe części znajdujące się w jego wnętrzu użyj w tym celu ściereczki nasączonej wodą z octem spirytusowy. Blachy i kratkę wyjmij z piekarnika, a kolejno umyj pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem.
SODA PIERWSZA KLASA
Soda oczyszczona sprawdzi się przy niewielkich zabrudzeniach oraz drobnych przypaleniach. Obwicie posyp, przypalone powierzchnie znajdujące się w piekarniku, a następnie zwilż dokładnie wodą i zostaw na półtorej do dwóch godzin. Gdy czas minie usuń znajdujący się brud wewnątrz piekarnika.
Bez wątpienia każdemu z nas czysty piekarnik daje wenę do wypiekania smakołyków. Aby, uniknąć w przyszłości piekarnika rodem z horroru warto dbać o niego codziennie. W tym celu idealnie sprawdzi się ekologiczny roztwór przygotowany z wody i octu w stosunku 50:50. Wystarczy, że po każdym pieczeniu użyjesz, mieszanki opryskując, nią piekarnik, zostawiając na kilka minut. W dalszej kolejności przetrzyj wnętrze oraz szybę i blachy wilgotną szmatką.