Pasteryzacja słoików pozwala bowiem zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych zachowując dobry smak. Jak powinna wyglądać pasteryzacja słoików? Pasteryzacja w piekarniku? Pasteryzacja w garnku? A może inne metody pasteryzacji przetworów? Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych sposobów i dowiesz się, na czym polega pasteryzacja.
Domowe sposoby pasteryzacji – wybór słoików i weków
Na czym polega pasteryzacja słoików? Zanim poznasz różne sposoby, warto dowiedzieć się, jakie słoiki (lub inne pojemniki do przechowywania) do wekowania wybrać. Jest to ważne, jeśli chcesz, aby pasteryzacja przetworów domowych była jak najbardziej efektywna.
Najczęściej wybierane są słoiki twist-off, czyli po prostu słoiki z zakrętką. Czy sprawdzą się dobrze? Oczywiście, że tak. Słoiki twist-off są zamykane za pomocą specjalnych zakrętek metalowych. Wewnętrzna część jest wykonana w taki sposób, aby nie reagować z kwasami i solami znajdującymi się w żywności.
Niektórzy pamiętają także tradycyjne weki – to słoiki, których nie zakręca się, ale zamyka hermetycznie z użyciem gumowej uszczelki i metalowego zacisku.
Wybierając słoiki i weki zwróć uwagę na wielkość otworów. Najlepiej sprawdzą się oczywiście te szerokie. Napełnianie słoików będzie przebiegać sprawnie, a więc będzie Ci łatwiej przygotować ulubione przetwory sezonowe.
Przed zakupem słoików upewnij się, czy nie są one uszkodzone. Jeśli kupujesz słoiki twist-off przez internet, sprawdź, czy procedura zwrotów i wymiany towarów nie jest skomplikowana.
Jeśli chodzi o słoiki twist off, zwróć także uwagę także na pojemność. Ważne jest to, dla ilu osób przygotowujesz domowe przetwory. Jeśli rodzina nie jest duża, najlepiej sprawdzą się niewielkie słoiki twist off. Dzięki temu zdążycie spożyć otwarte smakołyki zanim się zepsują. Odpowiednio dobrane słoiki do wekowania to duża część sukcesu. Dobierz pojemność słoika w zależności od tego, co zamierzasz pasteryzować – na przykład do ogórków, papryki, bigos, wybierz duże słoik, ale na dżemy, grzyby, buraczki wybierz mniejsze, aby zawekowane przysmaki zjeść jak najszybciej i aby się nie zmarnowały.
Wyparzanie słoików i weków przed pasteryzowaniem
Zanim przygotowane przetwory umieścisz w słoikach i wekach, koniecznie musisz je wyparzyć. Dzięki temu procesowi pozbędziemy się ewentualnych bakterii, które mogą znajdować się na ściankach naczynia i które mogą mieć destruktywny wpływ na wekowane jedzenie. Jak zabrać się do wyparzania słoików?
- Wybrane słoiki i pokrywki umieść w odpowiednio dużym garnku na kuchennej ściereczce i zalej wodą tak, aby wszystko było całkowicie zanurzone
- Podgrzewaj wodę stopniowo doprowadzając do wrzenia. Następnie gotuj je przez około 10 minut. Zwróć uwagę, żeby naczynia nie obijały się o siebie lub o ścianę garnka, co mogłoby spowodować rozbicie naczyń.
- Po zakończeniu wyparzania poczekaj aż woda ostygnie. Nie schładzaj słoików zimną wodą – może to spowodować ich pęknięcie.
- Po schłodzeniu wody w garnku, ostrożnie wyjmij słoiki i umieść je na czystej kuchnnej ścierce i pozostaw do wyschnięcia.
Skoro wiesz, jakie słoiki wybrać i jak je przygotować do wekowania – czytaj dalej. Poniżej znajdziesz informacje na temat tego, jak pasteryzować słoiki z przetworami. Na mokro? A może pasteryzacja przetworów domowych na sucho? Poznaj różne opcje. Pasteryzować słoiki twist nie jest trudno. Przekonaj się. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przebiega pasteryzacja słoików.
Jak pasteryzować przetwory w piekarniku – czyli „pasteryzacja na sucho”
Coraz więcej osób chce pasteryzować słoiki w piekarniku. Trudno się temu dziwić, ta metoda jest bowiem skuteczna i łatwa, a wybierana jest coraz częściej przez osoby, którym gotowanie słoików nie odpowiada lub po prostu szukają bardziej efektywnej metody pasteryzowania większej ilości słoików. Oto prosta instrukcja krok po kroku jak prawidłowo pasteryzować słoiki:
- Przygotuj przetwory w słoikach
- Rozgrzej piekarnik do 130 stopni
- Aby pasteryzować przetwory domowe w odpowiedni sposób, wyłóż blaszkę ścierką
- Gdy piekarnik już się rozgrzeje, wstaw przetwory.
- Jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku? Czas pasteryzacji przetworów w piekarniku wynosi ok. 30 minut
- Gdy przetwory będą już gotowe, pozostaw je w wyłączonym piekarniku jeszcze na 30 minut. Gorące przetwory w słoiku mogą Cię bowiem poparzyć.
- Po upływie 30 minut odstaw słoiki w chłodne miejsce i gotowe. Czas pasteryzacji nie jest długi, ale trzeba poczekać, aż przetwory się ochłodzą. Słoiki z piekarnika wyciągaj strożnie. Zimne słoiki możesz przenieść w miejsce przeznaczone do przechowywania.
Pasteryzacja na sucho w piekarniku to opcja pełna zalet. Przede wszystkim nie zajmuje zbyt wiele czasu i pozwala zachować porządek w kuchni!
Ta metoda jest również bardzo skuteczna. Pasteryzacja przetworów własnej roboty w ten sposób zniszczy bakterie i drobnoustroje, dzięki czemu pozostaną dobre przez długi czas. Czy warto pasteryzować przetwory domowe w ten sposób? Oczywiście, że tak.
Wiesz już, jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku. Pewnie zastanawiasz się, czy można pasteryzować dżem w piekarniku? Okazuje się, że tak. Jeśli zaś bardziej pasuje Ci pasteryzacja słoików w wodzie, czytaj dalej.
Jak pasteryzować przetwory w zmywarce?
Nie chcesz pasteryzować w piekarniku? Wolisz pasteryzować przetwory na mokro? W tym przypadku warto wypróbować coś nowego – pasteryzację w… zmywarce. Ten sposób sprawdzi się szczególnie dobrze, jeśli masz dużo słoików. Jak pasteryzować przetwory w zmywarce? Oto, co musisz zrobić:
- Przygotuj przetwory na zimę.
- Czas pasteryzować słoiki. Ułóż zakręcone słoiki w zmywarce, pamiętaj, że pokrywka powinna znajdować się na dole. Dzięki temu pasteryzacja przetworów własnej roboty będzie skuteczna.
- Pasteryzacja w zmywarce powinna odbywać się w temperaturze co najmniej 70 stopni. Długość pasteryzacji słoików to jeden cykl.
- Po zakończonym cyklu poczekaj, aż słoiki na przetwory przestygną, a następnie odstaw je w chłodne miejsce wieczkami do góry. Jak wyjąć słoiki? Oczywiście ostrożnie. Pozostawienie słoików po pasteryzacji do ostygnięcia jest ważne.
Można bez obaw pasteryzować w zmywarce. Nie jest to zadanie trudne ani czasochłonne. Jeśli nie chcesz pasteryzować w piekarniku, ale jednocześnie szukasz prostej i szybkiej metody, zmywarka sprawdzi się doskonale. Wiesz już, jak prawidłowo pasteryzować słoiki w ten sposób. Teraz wystarczy już tylko go wypróbować.
Pasteryzacja „na mokro” w garnku – wekowanie na mokro
Czy pasteryzacja słoików z przetworami w garnku to dobry pomysł? Czasami tradycyjne sposoby pasteryzacji sprawdzają się najlepiej. Jeśli interesuje Cię pasteryzowanie na mokro, wykorzystaj garnki. Wekowanie w garnku krok po kroku:
- Przygotuj przetwory na zimę
- Wyłóż garnek ścierką do naczyń.
- Umieść słoiki tak, aby słoiki nie obijały się o siebie.
- Słoiki zalej wodą w temperaturze pokojowej do 2/3 ich wysokości.
- Przykryj garnek, włącz palnik. Zagotuj wodę i zmniejsz moc tak, aby woda się lekko gotowała.
- Pasteryzacja słoików z przetworami w garnku trwa zazwyczaj 20-25 minut.
- Gdy minie czas pasteryzacji przetworów, wyciągnij gorące słoiki (używając na przykład wystarczająco grubej szmatki lub kuchennej ścierki), dokręć je i odwróć do góry dnem.
- Zimne słoiki przenieś w miejsce przeznaczone do przechowywania.
Warto wspomnieć, że pokrywki słoików podczas pasteryzacji ulegną wklęśnięciu.
Chociaż można wykorzystać wiele różnych metod, wciąż wiele osób woli pasteryzować przetwory na mokro z wykorzystaniem garnków. Jeśli ta metoda Ci odpowiada, pamiętaj, że proces pasteryzacji słoików w garnku przebiegnie prawidłowo, gdy ułożyć słoiki w odpowiedni sposób. Nie powinny się dotykać, gdyż mogłyby się potłuc.
Pamiętaj również, że czas pasteryzacji przetworów należy liczyć od zagotowana wody. Warto również wspomnieć, że proces pasteryzacji słoików przebiega najlepiej, jeśli garnki są wyższe od słojów. Jeśli będziesz pamiętać o tych poradach, uda Ci się pasteryzować w słoikach w odpowiedni sposób.
Znasz już instrukcję wekowanie w garnku krok po kroku. Jeśli interesuje Cię pasteryzacja na mokro, tradycyjna metoda okaże się najlepsza. Nie musisz obawiać się, że w ten sposób pozbawisz przetwory znacznej ilości witamin i minerałów. Pasteryzować przetwory na zimę możesz także mniej tradycyjnym sposobem. Jeśli chcesz wypróbować coś innego, niż pasteryzacja słoików w wodzie, czytaj dalej.
Jak prawidłowo pasteryzować w butelkach z zakrętkami
Jak pasteryzować w słoikach? Znasz już 3 sposoby na pasteryzację przetworów. Są skuteczne i nieskomplikowane. Można również pasteryzować przetwory w butelkach z zakrętkami. Ta metoda sprawdzi się najlepiej, jeśli jesteś fanem owocowych soków domowej roboty. Oto instrukcja krok po kroku:
- Sok lub kompot doprowadź do temperatury wrzenia.
- Ciepły sok wlej do butelek i zakręć je.
- Ułóż ścierkę na spodzie garnka i napełnij wodą tak, aby sięgała do połowy butelek.
- Do ciepłej wody wstaw butelki z sokiem i gotuj pod przykryciem.
- Domowa pasteryzacja powinna trwać 15 minut.
- Wyłącz kuchenkę i wyjmij butelki z wody.
Wiele osób zapomina o owocowych sokach czy kompotach, które są przecież źródłem wielu ważnych witamin i minerałów i po które możemy sięgnąć w zimowy wieczór. Sok domowej roboty smakuje doskonale nie tylko zimą, a zrobiony z właściwych owoców (na przykład z malin) pomoże nam utrzymać zdrowie w czasie jesieni i zimy!
Szklane butelki wybierz w taki sposób, aby spełniały indywidualne oczekiwania. Zastanów się, jaka pojemność sprawdzi się najlepiej. Pamiętaj też, aby przed użyciem dokładnie wyczyścić i wyparzyć szklane butelki przed przystąpieniem do pasteryzacji.
Można postawić także na pasteryzowanie pod kocem. To prosta metoda. Pasteryzować słoiki pod kocem może każdy fan nietypowych rozwiązań. Czytaj dalej, a dowiesz się jak pasteryzować słoiki pod kocem.
Wekowanie słoików „pod kocem” – jak zapasteryzować słoiki?
Czy można wekować słoiki pod kocem? Okazuje się, że tak. Chociaż ta metoda może wydawać się nieco dziwna, jest naprawdę skuteczna i warto ją wypróbować. Jak wekować słoiki pod kocem? Oto, co musisz zrobić:
- Wyparz słoiki na przetwory i włóż do nich gorące przetwory. Napełnianie gorących słoików trzeba przeprowadzić ostrożnie.
- Odwrócone do góry dnem słoiki na przetwory zawiń w gruby koc. Długość pasteryzacji słoików to 20 minut.
- Poczekaj do wystudzenia przetworów. Uważaj na gorące słoiki!
- Gotowe słoiki na przetwory przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.
Wekowanie „pod kocem” cieszy się coraz większą popularnością. Jest ona prosta, ale należy koniecznie wysterylizować słoiki przed ich użyciem. Możesz to zrobić „na szybko” zagotowując wodę w czajniku i zalewając słoik wrzącą wodą.
Zastanawiasz się, czy sprawdzi się w Twoim przypadku? Na pewno warto spróbować sposobu, jakim jest pasteryzowanie pod kocem, aby się przekonać! Wiesz już, jak wekować słoiki pod kocem.
Jak pasteryzować dżem z żelfixem – wekowanie na mokro
Pasteryzacja dżemu jest bardzo popularna. Trudno się temu dziwić, to doskonały dodatek do naleśników, kanapek i różnego rodzaju przekąsek. Pasteryzacja dżemu w słoikach może odbywać się na różne sposoby. Wiele osób zastanawia się jednak, jak pasteryzować dżem z żelfixem. Okazuje się, że to nic trudnego. Oto krótka instrukcja, jak pasteryzować dżem z żelfixem:
- Ulubione owoce umyj i osusz.
- Połowę owoców zmiksuj na mus.
- Pozostałe owoce pokrój na ćwiartki lub połówki.
- Przygotowane owoce i mus wymieszaj z żelfixem i zagotuj.
- Do garnka dodaj cukier, zamieszaj i gotuj przez około dwie minuty.
- Rozpocznij napełnianie słoików pasteryzowanymi przetworami. Pamiętaj, aby wcześniej wyparzyć słoiki.
- Napełnione słoiki z gorącymi jeszcze przetworami szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Pasteryzacja owoców daje wiele możliwości. Poza truskawkami można wykorzystać na przykład jabłka, porzeczki, czy też morele. Pasteryzacja owoców może odbywać się także w zmywarce lub piekarniku. Pasteryzacja na mokro? A może na sucho? Warto sprawdzić kilka metod.
Tradycyjne sposoby pasteryzacji czy nowoczesne – odpowiednia pasteryzacja słoików
Jak pasteryzować słoiki z przetworami? Metod jest wiele. Wszystko zależy od Twoich preferencji i możliwości, a także od tego, co zamierzasz pasteryzować. Tak na przykład soki, przeciery i dżemy nie potrzebują wiele czasu. W tych przypadkach pasteryzacja w zmywarce sprawdzi się dobrze. Możesz też pasteryzować słoiki w piekarniku. Pasteryzacja warzyw pokrojonych w grube kawałki wymaga zaś więcej czasu. W tym przypadku warto postawić na rozwiązanie, jakim jest pasteryzacja słoików w garnku. Także fani mięsnych potraw znajdą odpowiednie metody. Jak pasteryzować słoiki z mięsem? Najlepiej pasteryzować przetwory tego typu w piekarniku.
Pasteryzacja (wekowanie) przetworów to nic trudnego. Możesz wypróbować kilka metod, aby przekonać się, która sprawdza się w Twoim przypadku najlepiej. Pamiętaj, aby przestrzegać tego, jak długo pasteryzować produkty w zależności od rodzaju.
Jak przechowywać domowe przetwory?
Wiesz już, jak pasteryzować słoiki z przetworami. Na pewno zastanawiasz się także, jak długo przechowywać domowe przetwory i gdzie. Tak naprawdę najlepszym miejscem jest piwnica. Panuje tam niska temperatura, a promienie słoneczne nie docierają. Jeśli pasteryzacja przetworów własnej roboty została wykonana odpowiednio, w takich warunkach możesz przechowywać je nawet przez rok.
Odpowiednie przechowywanie sprawi, że trwałość przetworów zostanie zachowana przez długi czas. Jak długo przechowywać domowe przetwory? Najlepiej spożyć je przed rozpoczęciem okresu wiosenno-letniego. Wówczas rozpoczynamy nowe zbiory.
Jeśli nie masz do dyspozycji piwnicy, przetwory na zimę przechowuj w suchym i zacienionym miejscu. Tutaj przeczytasz więcej o przechowywaniu przetworów bez piwnicy.
Pamiętaj, że po otwarciu słoika, trwałość przetworów może wynosić zaledwie kilka dni. Takie słoiki przechowuj w lodówce, najlepiej na górnej półce, gdzie zazwyczaj panuje temperatura od 6 do 7 stopni.
Pamiętaj, aby napisać na słoiku co się w nim znajduje i kiedy zostało zrobione.
W końcu nie wszystko starzeje się jak wino 🙂
Wiesz już, jak przebiega pasteryzacja słoików. Czy warto pasteryzować przetwory w domowym zaciszu? Oczywiście, że tak. Dzięki takim zapasom można mieć bowiem pewność, że dieta jesienna i zimowa nie będzie nudna. Warto wspomnieć, że napełnianie słoików pasteryzowanymi przetworami może okazać się relaksującym zajęciem. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, po prostu spróbuj. Niezależnie od tego, czy wybierzesz pasteryzowanie na sucho, czy mokro, przetwory będą nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Pasteryzacja słoików z dżemem? A może inne zimowe przetwory? Opcji jest wiele.